Video na zahtevo, snemanje vprašljivo
SiOL
torek, 13. februar 2007
SiOL je včeraj predstavil storitev video na zahtevo, ki jo bodo lahko uporabniki njihovega paketa Trio brezplačno preizkušali v obdobju od 15. februarja do (vsaj) 31. marca letos. Pogoj je, da ste uporabnik z STB-jem (IP TV "sprejemnikom") znamke Sagem, saj "stari" Amino ni dorasel novim nalogam...

Prav tako je bilo razumeti, da dogovori z lastniki avtorskih pravic še niso dosegli točke, ko bi si SiOL upal ponuditi snemanje TV programov na t.i. omrežni (osebni) disk. Čeprav gre za enak postopek, kot ga opravite na svojem domačem videorekorderju ter morda za še večjo varnost (kasete v prvi fazi zagotovo ne boste mogli "posoditi" nikomur), gre v pogajanjih očitno za nekakšno novo obliko avtorske pravice. Kdo ve morda pa bo res bolje, če snemamo digitalne oddaje doma in jih hranimo na skupnih FTP predalih ali pa jih pospravimo na varno v kakšno P2P omrežje (večina boljšega programa je tam že arhiviranega).

Kakorkoli že, verjeti je, da bo slej ko prej prišlo do nekakšnega dogovora, saj bodo v nasprotnem na slabšem vsi trije vpleteni - ponudniki vsebin, omrežja in predvsem uporabniki. Slednji bi si v primeru delovanja sistema zagotovo želeli kaj več od napovedovanih 6 ur "prostora" in hitro pokvarljivega arhiva - vsega 2 dni od pričetka snemanja.

Do takrat bo možno gledati filme po - praviloma - 20 žetonov (po slovensko 2 €) za film iz nabora 60-ih, kolikor naj bi jih bilo v prvotni ponudbi, ki naj bi se mesečno obnavljala. Sicer pa... slika pove več kot sto besed, poglejte si video na zahtevo že danes in ne čakajte na 1. marec.

P.S. Čeprav je bilo pričakovati na včerajšnji novinarski konferenci tudi besedo ali dve o VDSL2, je ta tema (tik pred zdajci) prestavljena na naslednji termin. Glede na trenutno frekvenco telekomovih najav bi to lahko pomenilo čez 2 tedna?!

 
< Nazaj   Naprej >

Vsebine spletne strani delno ali v celoti ni dovoljeno kopirati, razmnoževati ali na katerikoli drug način distribuirati brez pisnega dovoljenja izdajatelja. Vsi logotipi in blagovne znamke so last njihovih lastnikov. Vsi komentarji so last njihovih avtorjev, vse ostalo je © 386tele.com. Priporočamo obisk spletne strani www.preberi.si. Elektronska publikacija 386tele.com je zavedena pod mednarodno standardno serijsko številko ISSN 1581-0259.