Debitel lani 135,2 milijona tolarjev čistega dobička
Debitel
ponedeljek, 19. marec 2001
Debitel je lansko poslovno leto zaključil s 135,2 milijona tolarjev čistega dobička. Kot je povedala finančna direktorica družbe Jožica Potočnik, predstavlja ta znesek 7-kratno povečanje v primerjavi z letom 1999. Kljub vedno večji konkurenci na slovenskem trgu je družba ustvarila 3.205,2 milijona tolarjev skupnega prihodka, kar je 66 % več kot v letu prej.
Tudi pri pridobivanju novih naročnikov je bila družba Debitel v letu 2000 kar uspešna. "Z 38.000 novimi naročniki smo presegli leto 1999 za skoraj 20 %, konec leta 2000 pa smo imeli 62.200 naročnikov, kar je 94 % več kot konec leta 1999," pojasnjuje direktor družbe Debitel Borut Razdevšek. Dodaja, da poleg Debitela trenutno na slovenskem trgu ponujata storitve GSM še dva operaterja mobilne telefonije, Mobitel in Simobil, ki ga je nedavno prevzel avstrijski Mobilcom. "Če upoštevamo redna naročniška razmerja skupaj s predplačno telefonijo (Mobi, Halo), lahko ugotovimo, da je imel v letu 2000 Mobitel 87-odstotni tržni delež, Simobil 8-odstotni in Debitel 5-odstotni tržni delež. Tržni deleži pa se spremenijo, če upoštevamo samo redna naročniška razmerja: Mobitelu je tako v letu 2000 pripadalo 83 %, Simobilu 4 % in Debitelu 13 % trga," povzema Razdevšek.
Uspešnost leta kaže tudi zanimiv kazalec učinkovitosti Debitelovih zaposlenih. Tako se je število naročnikov na enega zaposlenega v Debitelu povečalo s 1.069 ob koncu leta 1999 na 1.517 konec leta 2000, kar je več kot 40-odstotno povečanje. V družbi je bilo konec leta 2000 zaposlenih 41 ljudi, kar je skoraj 37 % več kot v predhodnem letu.
V letošnjem letu načrtujejo skupne prihodke družbe v višini 3.860 milijonov tolarjev, naročnikov pa 71.700.
Prav zato so te dni slovenskim uporabnikom mobilnih telefonov prvi ponudili tudi novo storitev, ki so jo poimenovali Orkester. Kot zagotavlja direktor službe za komercialo in marketing Matjaž Tomšič, je nova storitev dobrodošla za podjetja, javne ustanove, zavode ali društva, ki imajo vsaj pet naročniških razmerij. Ta storitev omogoča, da se določena skupina naročnikov v okviru domačega omrežja GSM kliče med seboj po posebni tarifi. Cena je zelo ugodna, 7 tolarjev za minuto pogovora, brez DDV, 24 ur na dan, vse dni v letu. In pri tem se ob odločitvi za naročilo nove storitve Orkester siceršnji pogoji naročniškega razmerja, ki ga imajo sedanji Debitelovi naročniki že sklenjenega, ne spreminjajo.
Vsem naročnikom pa nudijo še vrsto drugih ugodnosti, npr. nadzor porabe (debinet, wap, glasovni odzivnik), osebni limit, ena ali dva, dodatne popuste na pogovore v Sloveniji in podobno.
Debitel je v drugi polovici februarja skupaj s Siemensom pričel tudi donatorsko akcijo, ki jo bosta podjetji zaključili v decembru. Vsak mesec bosta namreč podjetji podelili 10 prenosnih telefonov z naročniškimi razmerji, skupaj torej 100.
Prenosne telefone - podjetje Siemens donira telefone GSM Siemens C10, Debitel pa omogoči sklenitev naročniškega razmerja brez priključne takse in mesečne naročnine Duet Pop - bosta podjetji podarili predvsem službam hitre in nujne pomoči, klinikam, bolnišnicam, zdravstvenim zavodom, zavodom za usposabljanje otrok, potrebnih posebne nege, šolam in humanitarnim organizacijam.
Lastniška struktura se od ustanovitve ni spremenila, lastniki družbe pa so:
DEBITEL, GmbH& Co.KG, Stuttgart 52 %
AUTOCOMMERCE, d.d., Ljubljana36 %
SVEMA, d.o.o., Ljubljana4 %
AVTO-PHONE, Trgovina in servis, d.o.o., Ljubljana4 %
KOBRA TEAM ŠMARJE, d.o.o., Šmarje4 %

Osnovni kapital družbe znaša - 326.532.000 SIT
 • Vir: Debitel
 •  
  < Nazaj   Naprej >

  Borza

  Telekom Slovenije (TLSG)
  Sprememba: %
  Enotni tečaj: €
  Ponudba: €
  Povpraševanje: €
  Promet: €

  Vsebine spletne strani delno ali v celoti ni dovoljeno kopirati, razmnoževati ali na katerikoli drug način distribuirati brez pisnega dovoljenja izdajatelja. Vsi logotipi in blagovne znamke so last njihovih lastnikov. Vsi komentarji so last njihovih avtorjev, vse ostalo je © 386tele.com. Priporočamo obisk spletne strani www.preberi.si. Elektronska publikacija 386tele.com je zavedena pod mednarodno standardno serijsko številko ISSN 1581-0259.