Tomaž Kalin
Kdo je kdo
Tomaž Kalin
Funkcija:pomembno mesto znotraj neprofitne mednarodne organizacije Dante
Izobrazba: doktor znanosti s področja transportne teorije, univ.dipl.inž.
Dr. Tomaž Kalin univ.dipl.inž., rojen leta 1936, je začel svojo poklicno pot na Inštitutu "Jožef Stefan" (IJS), kjer se je kmalu po diplomi tehniške fizike leta 1962, srečal z enim od prvih računalnikov na slovenskem in ga uporabljal za obdelave eksperimentalnih podatkov. Za nadzor eksperimentov in zbiranje podatkov je koncem šestdesetih let s sodelavci vpeljal prvi procesni računalnik v državi. Doktoriral je s področja transportne teorije. V tem obdobju je tudi študiral v ZDA na Renssellaer Polytechnic Institute, Troy, NY.
Kmalu nato se je pridružil skupini, ki je v okviru IJS ustanovila Republiški računski center z dvema velikima CDC računalnikoma, kjer je skrbel za analizo sistema in meritve zmogljivosti računalnikov v centru. Sredi sedemdesetih je začel sodelovati v delovni skupini, ki je načrtovala in zgradila prvo mednarodno raziskovalno računalniško mrežo na svetu - "European Informatics Network", Od leta 1977 do 1978 pa je bil pomočnik direktorja tega projekta (COST 11) v National Physical Laboratory v Veliki Britaniji. Od 1981 do 1984 je vodil evropski projekt s področja računalniških komunikacij COST 11bis, s pisarno v Raziskovalnem centru Evropske skupnosti (JRC), v severni Italiji.
Leta 1984 je bil izvoljen za direktorja Inštituta "J.Stefan" in je ta posel opravljal do leta 1992. Že pred odhodom v Italijo je predaval na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo podiplomski predmet s področja računalniških mrež, od 1984 pa do 1992 pa različne do- in podiplomske predmete s področja računalništva in računalniških komunikacij na isti fakulteti.
Leta 1992 je sprejel ponudbo Evropskega združenja akademskih in raziskovalnih računalniških mrež in je kot Generalni sekretar vodil sekretariat te organizacije s sedežem v Amsterdamu do leta 1996. V tem času je sodeloval pri ustanovitvi Internet Society, neprofitne organizacije s sedežem v ZDA, ki s pomočjo prostovoljcev s celega sveta poskuša širiti uporabo Interneta. Dva mandata je bil član Upravnega odbora te organizacije, novembra 2000 pa je bil izvoljen za enega od njenih podpredsednikov.
Od leta 1996 pa do januarja 2001, ko je bil imenovan za državnega sekretarja za informacijsko infrastrukturo na Ministrstvu za informacijsko družbo, je bil pomočnik direktorja Inštituta "J. Stefan".
Septembra 2002 je odstopil z mesta državnega sekretarja in odšel na pomembno mesto znotraj neprofitne mednarodne organizacije Dante, ki ima sedež v Veliki Britaniji in ki skrbi za razvoj in vzpostavitev evropske akademske mreže.
 
< Nazaj   Naprej >

Vsebine spletne strani delno ali v celoti ni dovoljeno kopirati, razmnoževati ali na katerikoli drug način distribuirati brez pisnega dovoljenja izdajatelja. Vsi logotipi in blagovne znamke so last njihovih lastnikov. Vsi komentarji so last njihovih avtorjev, vse ostalo je © 386tele.com. Priporočamo obisk spletne strani www.preberi.si. Elektronska publikacija 386tele.com je zavedena pod mednarodno standardno serijsko številko ISSN 1581-0259.