Spremembe tarifnega sistema v mednarodnem telefonskem prometu
Telekom Slovenije
četrtek, 18. november 2004
Telekom Slovenije bo s 1. decembrom spremenil tarifni sistem v mednarodnem telefonskem prometu. Število območij mednarodnega prometa se bo povečalo s sedanjih pet na sedem. Cene klicev v tujino bodo v povprečju nižje, še zlasti v tiste države, s katerimi je največ prometa, medtem ko nižjih cen v času šibkejšega prometa ne bo več. Popusti za poslovne uporabnike za tri izbrane države še naprej ostajajo v veljavi, prav tako pa tudi mobilni dodatki, ki se zaračunavajo glede na višino cene zaključevanja klicev v mobilna omrežja posameznih držav.

S prožnejšo notranjo organizacijo in programi za dosledno obvladovanje stroškov se Telekom Slovenije še bolj usmerja k uporabniku, njegovemu zadovoljstvu in zniževanju cen, so sporočili iz Telekoma Tako potrjuje svojo tržno naravnanost, ki narekuje prilagajanje cenovne politike konkurenčnemu okolju. Hkrati bo tako storil naslednji korak k postopnemu preoblikovanju cen, temelječem na smernicah Evropske unije in določbah zakona o elektronskih komunikacijah. Cene v mednarodnem prometu bodo po spremembi na 60-odstotni ravni cen klicev iz držav EU v Slovenijo in povsem konkurenčne s cenami alternativnih operaterjev.

V mednarodnem prometu bo uveljavljeno sedem tarifnih območij. Bistvena sprememba je, da bodo v prvem območju sosednje države Italija, Avstrija, Madžarska in Hrvaška, v sedmem območju pa države, ki so zelo oddaljene in s katerimi telefonskega prometa ni veliko, kot, na primer, Vzhodni Timor, Sao Tome in Principe ali Papua Nova Gvineja. V drugo območje bodo razvrščene vse druge države, ki so bile doslej v prvem območju, v tretje države iz dosedanjega drugega območja itd. Cene klicev bodo v povprečju za 15 odstotkov nižje kot doslej.

Cena minute pogovora z državami v prvem območju mednarodnega prometa bo od 1. decembra veljala 30 SIT skupaj z DDV. To je za skoraj trideset odstotkov manj kot doslej oziroma za deset odstotkov manj, kot je bilo doslej v času šibkejšega prometa. Zaradi teh sprememb tudi ne bo več maloobmejnega prometa z Italijo, saj bo z decembrom cena minute pogovore z našo zahodno sosedo padla pod skupaj dogovorjeno za maloobmejni promet. Minuta pogovora z drugim območjem mednarodnega prometa bo veljala 33,60 SIT, kar je za dvajset odstotkov manj kot doslej oziroma toliko, kot je bila doslej v času šibkejšega prometa. Poslovni uporabniki bodo za ta dva območja lahko uveljavljali 15-odstotni popust.

Cena klicev v tretje območje bodo nižje za 13,3 odstotka in bo znašala 46,80 SIT na minuto, medtem ko se cena klicev v četrto območje se ne bo spreminjala in bo ostala 91,20 SIT na minuto. Pogovori s petim območjem bodo veljali 136,80 SIT, s šestim 234 SIT in s sedmim 732 SIT. Za države od tretjega območja naprej bodo lahko poslovni uporabniki uveljavljali tudi do 30-odstotni popust.

Mobilni dodatki bodo znašal 12 SIT, 18 SIT, 24 SIT, 30 SIT, 36 SIT, 42 SIT in 48 SIT, odvisno za katere države bo šlo.

Nadaljnje prilagajanje cen Telekoma Slovenije v skladu s stroškovnim principom, ki ga predpisuje zakon in je pogoj za nemoteno delovanje trga telekomunikacijskih storitev, lahko pričakujemo v prvih mesecih prihodnjega leta, predvsem na področju zakupljenih vodov in klicnega dostopa do interneta.

 
< Nazaj   Naprej >

Vsebine spletne strani delno ali v celoti ni dovoljeno kopirati, razmnoževati ali na katerikoli drug način distribuirati brez pisnega dovoljenja izdajatelja. Vsi logotipi in blagovne znamke so last njihovih lastnikov. Vsi komentarji so last njihovih avtorjev, vse ostalo je © 386tele.com. Priporočamo obisk spletne strani www.preberi.si. Elektronska publikacija 386tele.com je zavedena pod mednarodno standardno serijsko številko ISSN 1581-0259.