Ericsson lani ustvaril prek 3 milijarde evrov dobička
Ericsson
nedelja, 13. april 2008
Na letni skupščini delničarjev v Stockholmu je Ericssonov izvršni direktor in predsednik Carl-Henric Svanberg delničarjem podjetja naznanil, da so bili rezultati podjetja za leto 2007 med najboljšimi doslej. Ericsson je osvojil tržni delež na praktično vseh področjih in je danes mnogo večji od najbližjih konkurenčnih podjetij, čeprav so se mnoga izmed njih združila. Svanberg je dejal, da trg telekomunikacij čaka razburljiva prihodnost, ki prinaša mnogo priložnosti, vendar je trg občasno podvržen zunanjim dejavnikom, kot so premiki na področju tehnologije in druge spremembe. Pomembno je torej ohraniti dolgoročen pogled, je povedal.

Prodaja je v letu 2007 zrasla za 5 odstotkov na 188 milijard švedskih kron (20,1 milijard evrov), dobiček za leto 2007 pa je znašal skoraj 31 milijard švedskih kron (3,3 milijard evrov). To pomeni, da je Ericsson dosegel eno četrtino celotne prodaje v svoji panogi in več kot dve tretjini dobička.

Svanberg je predstavil dejavnosti treh poslovnih enot podjetja. Poslovna enota Omrežja je najbolj obsežno področje, ki dosega dve tretjini prodaje. Leta 2007 je zagotovila milijonto bazno postajo. Vsak mesec Ericssonove bazne postaje obdelajo 300 milijard minut prometa. Svanberg je poudaril, da je za stranke ključnega pomena, da sodelujejo s pomembnim ponudnikom, ki je vedno na čelu razvoja in prvi, ki predstavi nove izdelke.

Ericssonova poslovna enota Globalne storitve je v preteklih petih letih podvojila svoj promet in danes dosega četrtino celotne prodaje v skupini. Vedno bolj napredna tehnologija pomeni, da narašča tudi kompleksnost omrežij. Rezultat tega so naraščajoče potrebe po sistemski integraciji – področju, ki se razvija še posebej hitro. Ericsson upravlja preko 800 omrežij z 1 milijardo naročnikov, kar predstavlja tretjino svetovnih naročnikov. Prav tako vodi omrežja s 185 milijoni naročnikov, kar je podoben obseg, kot ga dosegajo največji svetovni operaterji.

Tretja poslovna enota, Večpredstavnost, je bila ustanovljena pred enim letom: na tem področju Ericsson veliko vlaga v prihodnost preko raziskav in razvoja. Svanberg je poudaril, da je pričakovati, da bodo storitve, kot je YouTube, v naslednjih letih bistveno povečale uporabo mobilnih omrežij, kar bo ustvarilo razburljive nove poslovne priložnosti za Ericssonovo poslovno enoto za večpredstavnost. To pomeni, da bodo morali operaterji vlagati tako v omrežne izdelke kot programsko opremo, ki jih nudi poslovna enota Omrežja, da bodo lahko kos povečanemu prometu.

Nove storitve zahtevajo omrežja, ki so še hitrejša in bolj zmogljiva. Lani je Ericsson v raziskave in razvoj vložil 29 milijard švedskih kron (3,1 milijard evrov). Svanberg je predstavil prvo radijsko bazno postajo, ki podpira tako tehnologijo GSM/WCDMA kot LTE. Predstavljena je bila februarja 2007 in je prva na svetu, ki podpira klice med dvema telefonoma s tehnologijo LTE.

Svanberg pa je hkrati poudaril, da se ni vse vrtelo okoli hitrejših in bolj zmogljivih omrežij. Ericsson se zavzema tudi za izboljšanje energijske učinkovitosti in uporabe alternativnih energijskih virov, kot je sončna energija.

Svanberg je poudaril, da je bilo leto 2007 za delničarje težavno zaradi gibanja cen na delniškem trgu, hkrati pa je bilo to tudi leto mnogih uspehov. Povedal je, da Ericsson ni imel še nikoli tako močnega položaja v primerjavi s konkurenco, kot ga ima danes.

Na koncu je še dodal, da ima Ericsson dober ugled pri svojih strankah, da so ga navdušile energija, predanost in odločnost vseh zaposlenih ter da so kritike ob koncu leta 2007 še povečale predanost in motiviranost.

Ericsson je vodilni svetovni ponudnik tehnologij in storitev telekomunikacijskim operaterjem. Kot vodilni ponudnik mobilnih tehnologij druge in tretje generacije Ericsson nudi komunikacijske storitve in upravlja omrežja, ki služijo več kot 185 milijonom uporabnikov. Ponudba podjetja vsebuje infrastrukturne tehnologije za mobilna in stacionarna omrežja ter širokopasovne in večpredstavnostne rešitve za operaterje, podjetja in razvijalce. Skupno podjetje Sony Ericsson končnim uporabnikom zagotavlja osebne mobilne naprave z različnimi funkcijami.

Ericsson svojo vizijo 'komunikacije za vse' uresničuje z inovacijami, tehnologijami in trajnostnimi poslovnimi rešitvami. Deluje v 175 državah, več kot 70.000 zaposlenih pa je leta 2007 ustvarilo prihodek 27,9 milijard dolarjev (189 milijard švedskih kron). Ericsson, ki je bil ustanovljen leta 1876 in ima sedež v Stockholmu na Švedskem, je uvrščen na londonsko borzo vrednostnih papirjev in borzo NASDAQ.

 
< Nazaj   Naprej >

Vsebine spletne strani delno ali v celoti ni dovoljeno kopirati, razmnoževati ali na katerikoli drug način distribuirati brez pisnega dovoljenja izdajatelja. Vsi logotipi in blagovne znamke so last njihovih lastnikov. Vsi komentarji so last njihovih avtorjev, vse ostalo je © 386tele.com. Priporočamo obisk spletne strani www.preberi.si. Elektronska publikacija 386tele.com je zavedena pod mednarodno standardno serijsko številko ISSN 1581-0259.